Właściwości czekolady

Czekolada pozwala ujędrnić ciało, ale także je wyszczuplić. Ponadto przyspiesza przemianę materii, a co za tym idzie zmniejsza obwód części ciała. Warto wiedzieć, że czekolada w kosmetyce umożliwia uelastycznienie skóry i nadaje jej miękkości oraz nawilżenia. Dzięki temu jest ona bardzo gładka, matowa w dotyku. Co więcej, jest chroniona przed starzeniem się. Na rynku kosmetyków pojawia się cała masa rozmaitych rodzajów produktów kosmetycznych, które opierają się na zastosowaniu w swych zawartościach właśnie pewnych ilości czekolady. Ziarna kakaowca wchodzą w świetną reakcję z mleka i w konsekwencji tego dochodzi do regeneracji skóry szybciej niż gdyby wybrać nawet inne naturalne składniki takie jak oleje.
Wszystko dlatego że z jednej strony możliwa jest delikatna reakcja złuszczająca, z drugiej wygładzanie skóry, ale koncentrator tlenowy jednocześnie również i jej ujędrnienie i zredukowanie tkanki tłuszczowej. Ponadto z czekoladą są też robione produkty do kosmetyki pielęgnacyjnej takie jak na przykład bazy pod makijaż. Do tego dochodzą też pomadki ochronne oraz balsamy i mleczka do ciała a także kremy do nawilżenia twarzy. Warto też wspomnieć o mikroelementach odżywczo działających na naszą skórę. Czekolada została już dawno dostrzeżonym składnikiem także z perspektywy naukowców, w tym badaczy ze sfery dermatologii. To sprawia, że ten produkt stosowany jest nawet w naturalnych a nie tylko typowo drogeryjnych recepturach produktów kosmetycznych.
Warto wiedzieć jeszcze tak zupełnie na marginesie, że czekolada umożliwia poprawę nastroju, a wszystko dlatego, że pobudza przyjemność, będąc motorem napędzającym do działania endorfiny czyli hormony szczęścia.